Wednesday, October 24, 2007

Notícia breu de SaPa

Agafem un tren de nit on dormim plàcidament a les nostres lliteres dures per arribar de matinada a Lao Cai. D'allà, havent esmorçat un cafè amb llet (!!!), cop de minibús fins a SaPa, poblet habitat per diferents minories ètniques, situat en un paisatge espectacular ple de turons i terrasses d'arròs. Això darrer ho diu la guia i ens ho creiem però no ho podem contrastar per culpa d'una boira insolent amb pinta d'estar-hi des de fa temps i amb poques ganes d'escampar. Hi arribem amb l'Oriol un fenomenu de Barcelona que varem conèixer en un Bia Hoi del triangle d'Or de Hanoi (on sinó?) amb qui recuperem la llengua i la sensació de que qualsevol cosa, no només és possible, sinó ben fàcil.

Només baixar del minibús la realitat se'ns manifesta com una bufetada. Una bandada de dones i nenes de l'ètnia Black Hmong vestides amb el traje pertinent (i sospitosament pulcre i nou) ens atabalen amb tot tipus de souvenirs i, sense fer cas als nostres educats (en un priuncipi) kong ca'mon (no gràcies), ens segueixen com si fossin les nostres escortes fins ben bé a l'hostal, practicant fins l'últim moment totes les estratègies d'un comercial agressiu.

Un cop fet el chek in que n'hi diuen de ocupar les habitacions, lloguem unes motos per allunyar-nos de la perafernàlia turística i perdre'ns per poblets adjacents on segur que la gent deu tenir una vida pròpia i aliena al turisme. Arribem al poble de Ta Phin, de 4 cases, i just a l'entrada ens reben, amb els souvenirs oberts, una comitiva de dones de l'ètnia Dao i no se'ns desprenen en tota la passejada fins a una gruta, una passeig que es prometia tranquil, i que, en canvi, es converteix en cançó enfadosa amb un estribillo de "no, no, noooo", que coregem en tots els tons possibles.

Col·loquem l'esperança en una altre poble i mentre ens hi dirigim a cop de gas ens sorprèn un xàfec cada cop més intens que ens retorna de dret a l'hotel i xops com ànecs. El temps no promet i fem via cap un bar que es podria trobar en qualsevol lloc de grenyuts guays de Girona. Pel camí ens aborden iaiones, que en el recer de la nocturnitat, ens ofereixen opi, marihuana i el que faci falta amb la naturalitat del camell més expert de la Font de la Pólvora.

L'endemà la boira i un pluja tonta ens conviden a oblidar-nos del treking que havíem de fer i retornem (10h més) amb la cua entre cames i una mica decebuts cap a Hanoi.

No em trec del cap la imatge d'un cochinillu rostit en forma de gos i la visió d'unes potes fregides amb ungles i coixinets exactament iguals als de la Ruka.

PD: després de debatre la qüestio al davant d'una bia i d'un batut de papaya hem decidit contestar a la pel·lícula amb el nom de "El cazador". Dirigida per un tal Cimino i interpretada per un De Niro jovenet.

3 comments:

Anonymous said...

Molt bé nois!!! De Niro, Cristopher Walken, John Cazale (Que també surt a la saga de mafiosos de "el Padrino" juntament amb en Brando i en Robert Duvall de les Walkiries), M.Streep... Impressionant l'escena on en de Niro, després de tornar de la guerra és incapaç de matar un cèrvol. Una de les millors interpretacions de de Niro, al meu gust. Tampoc era tan jovenet...
Bé Marteta, suposo que ha estat en vadó qui ho ha encertat. O no?
Bé, que la força us acompanyi sempre!!!!

Anonymous said...

Molt bé, nois!!!
De Niro (no tan jovenet), Christopher Walken, John Cazale(que també sortia amb Brando i Robert Duvall de les walkiries a la saga de mafiosos de El Padrino), M.Streep. Escena preciosa on de Niro, després de tornar del Vietnam és incapaç de matar un cèrvol. Una de les millors interpretacions de de Niro (al meu gust).
Bé Marteta, ha estat en Vadó o tu qui ho ha endevinat?
com sepre...que la força us acompanyi!!!

Anonymous said...

bé,entre pluja i boira,esteu en pais diferent, menys en els sovenirs.Que aquestes marevelles de la natura,boira i pluja , no os emboliqui el "cervell".
Que no os atropelli cap moto a Hanoi ¡¡¡¡¡ alerta ¡¡¡i que no feu cap comentari d'un pais que va tenir una guerra terrible ¿
Seguir en Pau el cami.