Tuesday, October 2, 2007

Datong

Arribem a Datong [prov. de Shanxi] a les 12h de la nit i xops com ànecs. Des de Pingyao no hi ha connexió directe fins a Datong. Cal arribar primer a Taiyuan i canviar d'autobús. En condicions normals és una operació que pot durar una horeta, però érem a vigílies de l'1 d'octubre, diada nacional, dia en que Mao va proclamar a Beijing la República Popular Xina i tret de sortida de la Golden Week, una setmana de festa on milions de xinus es mobilitzen, col·lapsant carreteres, hotels i transports públics, per anar a descobrir les relíquies del seu país. Esperem 6 h a Taiyuan fins que agafem l'ultim bus, ple d'estudiants en plena efervescència, i posem rumb a Datong que ens rep amb un bon ruixat.

1 d'octubre
Al centre de Datong, i paradoxalment, són els grans comerços els encarregats de muntar espectacles destinats, més que a celebrar la victòria comunista, a fomentar els hàbits consumistes de la clientela. Ens trobem amb desfilades de models amb roba que pots comprar al magatzem del darrera, amb desfilades de mòbils duts per hostesses que es passegen amb gràcia i ensenyen l'aparell tot remenant el cul, amb cantants de karaoke, amb bandes musicals militars, amb les mascotes dels jocs olímpics mida gegant entretenint la mainada, amb actuacions d'escapisme, amb una noia acrobàtica fent voltar un gerro i una taula amb els peus, amb timbalers guarnits amb un uniforme de purpurina groga...
Ens passegem aprofitant el dia gris, que no plujós, esquivant la gent entre parades de menjar, de crispetes, de fruita caramel·litzada al moment i castanyes i nous torrades (una olor intensa que ens transporta de dret a les fires), entre paradetes de vidents (que utilitzen el I ching), de xuxes i de joguets. Acabem la vetllada amb els timpans lesionats per culpa de la guerra d'altaveus que consisteix en tenir-los rebentats a la màxima potència per fer de reclam i aconseguir el màxim de clients. Vicissituds d'un capitalisme incipient que es preveu, al ritme que van, ferotge.

2 octubre
Anem de visita turística, sembla que la mateixa idea se'ls ha ocorregut a cents de xinus, a les Coves de Yungang, que consisteixen en 1 km de grutes excavades a la base del turó de Wuzhou Shan. Com tipus cales coves a lo grande on, en comptes de hippiots, s'hi allotjen unes 50.000 estàtues budistes. Tenim la oportunitat de veure per primer cop i ens estat verge, sense restaurar, un tram de la "glan mulalla" situada la capdamunt i en la part posterior de les coves.
Acabem de passar la tarda precisament escrivint i penjant el blog tot esperant el tren de les 21h que ens durà, no sabem en quan de temps, cap a Beijing. Ens espera un viatge llaaaaaaaaaaaarg perquè altre cop ens hem quedat sense llitera (recordem que estem a la Golden Week) i ens toca anar al vago dels despistats. Aiam com ens quedarà el cul...

3 comments:

Anonymous said...

No fa falta morir, per saber viure...
Fa falta viure, per saber morir.

no vull surtir de mi
no vull ser un altre
vull estar aquí, on estic
sóc lliure

ets lluny, però et veig,
et sento aprop, però no et puc tocar,
els teus ulls em miren, ho sé,
notes el meu dolor, la meva alegria,
Allargues les mans i em toques
tot és possible.
Estic concentrat en tu.
Estic concentrat en mi.

I les preguntes...
què en fem de les preguntes?
les hem de substituir,
però per què? redéu!
Per què les hem de substituir?
espera
confia
sí, confia
la confiança

sé esperar
i sé confiar.

I tu també, ho saps.

Anonymous said...

torna a mirar el youtube!!!!!!!!!!

Anonymous said...

ja n'hi ha prou!!!! el youtube està ple de criatures monstruoses que enreden, ploren, caguen i criden! Una mica de respecte pels altres!. I si aquests dos en volen, que en fabriquin un, si encara tenen el libre d'instruccions (aprofiteu, la passió, deia l'altra dia el diari, s'acaba als 4 anys. Tant?)!. Ai el tiet pujolet (amb menys respecte que la marta)sí que n'estaria de content!. Si jo sol no m'en surto acabaré cridant al flautista aquell famós!