Thursday, September 20, 2007

El monestir de Labrang

El monestir de Labrang es un recinte d'uns 3 km2 que s'estén al nord del poble de Xiahe. Va ser fundat al 1709, per Jamyang Zhaypa. Conté temples, residències dels monjos i 6 instituts: medicina, astrologia, dret, budisme i dos de teologia; tot plegat perquè es distreguin, com si fos un internat, els 2000 monjos que hi viuen. Pertany al budisme tibetà (lamaisme) i conctretament a la penya dels Gelupa, del qual en Dalai Lama n'és el cap.

El recinte està envoltat per fileres de rodes de pregària (1174 en total), espècie de cilindre amb sutres i símbols inscrits que els peregrins van voltant mentre reciten mantres i hi passen el rosari budista (de 108 grans). Per pura intuició decideixo afegir-m'hi i és així que completo la volta, sempre en el sentit de les agulles del rellotge, fins al punt que els bíceps del braç dret, de tantes estrebades, semblen els d'en Popeye. Sense saber-ho, es veu que la sola energia de rotació ja exercieix una influència benèfica i purificadora. Vaja que dóna bon Karma. Aprofito també per donar tres voltes a tots els elements que ens anem trobant pel camí dels peregrins. Sobretot a les estupes: símbol tridimensional del Dharma (no l'Elèctrica, sinó l'ensenyament de Buda), que a través de diferents elements geomètrics reflexe la ment il·luminada. Resulta que el sol fet d'estar en contacte amb ella, i amb més emfasi si la rodejes, quedes empeltat d'una energia que et neteja les negativitats i et purifica de penes, patiments i dolors. Després d'haver fet la peregrinació considero que el benefici que m'ha reportat, sense saber-lo, és superior al que mai de la vida hagués gosat demanaar. Em resulta llaminer.

Investigant una mica més, de seguida percebo que la religió em va com un guia. L'objectiu, atenció, es controlar el desig (això sempre, des de Grècia ja), per tal de alliberar-se dels lligams de l'existència (la meva, tu, que esta super nuada), que vol dir desprendre's de l'enveja, la ira, la peresa... (vaja, allò tan empipador que al mateix temps ens fa tant humans). Quin alleugeriment. És just això el que volia ara mateix. Per tant, recitant 4 mantres d'elaboració pròpia intento conectar amb el meu lòbul temporal esquerra, aiam si rebo conexió del meu buda interior. Bon rotllo.

Passem a temes pràctics:

- L'uniforme ja m'agrada, almenys té més vida que el negre de les monges.
- Les dones van amb el cap pelat, ja tinc mitja feina feta; la resta, cop de tisores i a part del benefici de la comoditat resulta que sempre vas ben pentinada.
- L'ambient de l'internat es veu francament distès. Els monjos amaguen entre les túniques mòbils, xuxes,... i alguns calcen puma i adidas. Te'ls trobes rient, jugant i fins i tot jugant al Doom a internet (increïble).
- Se'ls veu refets, de vida, vaja que no passen gana.
- El meu nebot Arnau, que si no és un petit buda, poc n'hi falta, segur que em facilita l'entrada.
- Es dediquen a l'estudi, cosa que mantindrà ocupada la meva ment que sempre demana més i més (acumular, ja ho havia dit).
- Alhora de desxifrar mantres, símbols i textes sagrats escrits en llenguatge simbòlic puc aprofitar la pràctica hermenèutica que he fet desentranyant els misteris de la fe Lacaniana (ep, amb tot el carinyo).
- Almenys el Lamaisme t'ofereix diverses vides, com els gats, de manera que si no l'ensopegues en l'actual encara tens temps d'adreçar-ho en les seguents abans d'arribar al nirvana.
- Parlant de gnts, he vist diversos monjos que en tenen, per tant no crec que hi hagués cap problema per endur-me la Nela, que passaria perfectament com una boddhitsava.


La conclusió és evident. Sento la crida. Vull començar immediatament a buidar-me de totes les negativitats fins quedar ben neta i lluent. A més podria seguir en contacte amb en Vadó ja que les dues religions (taosime i budime tibetà) han rebut influències mutues. Per tant segur que trobaríem una zona d'intersecció a on poder practicar juntets tots els rituals que facin falta.

Així doncs, ja ho tenim pel tros. Ara us deixo que em retiro a meditar uns moments....

PD: torno a demananr perdó, per si un cas, a tots els déus i budes.
PD2: el que he escrit de la religió està simplificat, cada qual sabrà com trobar més informació en cas que li interessi.

5 comments:

Anonymous said...

Tu treballes amb el lobul dret del cervell,ja que ets esquerrana, i esta bé que ejercitis el lobul esquerra que el tens ,potser, una mica atrofiat.
Tot molt bé. El Barça ha guanyat per 3-0 a l'Olimpic de Lió en la copa d'Europa.
Salut

Anonymous said...

admirables embaixadors d'occident! estic veritablement impacient tot esperan la vostra arribada!. Aquí, a Palau, gaudireu de tota l'hospitalitat que els emperadors mil·lenaris oferíem als visitants...i no com aquestes esquerpes dirigent modernes. A trobar-vos venen 20 carros plens de menges, vestits i perfums. I no tingueu por, us envio també 3.000 soldats del meu gran exèrcit que, per cert, alguns parlen català ja que visitaren, ara fa pocs anys, la vostra bruta, trista i dissortada pàtria, com deia el vostre poeta. Quan aribeu, no truqueu (TOC!, TOC!) cap porta, totes estan obertes pels aventures valents. I per la nit, si la monotonia de tantes altes nits us cansa, us ofeiré també les més belles concubines i els més forts esclaus perquè trieu el que més us complagui! Tot i la mil·lenària cultura també ens modernitzem, tant que estem subscrit a la revista de la UdeG, revista d'intel·lectuals i famosos, de la mateixa manera que, via satèl·lit, ens hem assebentat que els guerres del ros teutó ja porten 4 punt d'avantatge als de l'holandès errant. Fins aviat exploradors!

Anonymous said...

carai, carai, quina sorpresa Vadó!. No sabia que faries un vistge tan llarg. Com que ja fa temps que no xerrem. O ja no t'enrecordes decom la feiem petar a sant feliu?. Sort que tenim amics en comú.Veig que viatges amb els teus dos amors, la Marta i la càmara...no sé en quin ordre :). Bé, et deixo que vagis pensant qui sóc mentre disfrutes del viatge. Passa-t'ho bé!!!!

Unknown said...

Chao choxin respon amb carinyo a Rantell

per mes informacio sobre les conexions divines i el lobul temporal esquerra remeto llegir el llibre "la conexion divina" o qualsevol que sobre tematica d'investigacio neurocientifica que intenten explicar, cadascu que tregui les seves conclusions, les experiencies mistiques.

Per entretenir-se aqui va un petit link: http://www.elmundo.es/salud/2003/547/1068833383.html

Anonymous said...

bon comencament