Friday, September 14, 2007

Zhangye

Entre dues cadenes muntanyoses (al sud el Qilian Shan -les estibacions de l'altiplà del Tíbet- i al nord les carenes de Mazou entre d'altres) i el desert de Gobi hi ha un llengua de territori anomenada corredor de Hexi, per on passaven les antigues caravanes per accedir a la Xina més oriental. Just al mig, com el dijous, trobem Zhangye. Hi tirem l'ancora uns dies.
Allà veiem un complexe budista amb una cafetera-pagoda, 30m d' estàtua d'un buda dormint flanquejat per un exèrcit d'aspirants al nirvana, i una pagoda de fusta que a la nit guanya potència amb una il·luminació una mica hippieota: combinació de blau i lila.
La ciutat ens ofereix el caliu dels bars, cal dir que és el primer lloc on trobem aquests recintes de la perdició dedicats a fer una copichuela i, si s'esdevé, el pencu. Les dones comencen a fumar i per tant ja no em miren de manera estranya. Mentres fem una birra Tsingtao tenim l'opotunitat de repassar els numeros de l'1 al 10 (yi / ar / san / su / uuu / chiou / che / ba / liou) gràcies a la col·laboració dels autòctons que juguen, ni més ni menys, que als xinos. Qui ho hagues dit! És una variant diferent a la nostra: en comptes de monedes utilitzen els dits d'una mà de manera que de cop les estenen marcant un número (com si juguessin al piedra-papel-tijera) al mateix temps que criden (perquè realment criden) un altre número que per anar bé hauria de ser la suma dels 2 números que marquen les mans. Qui perd beu uns xupitus de cervesa.
En un parc descobrim una munió de gent gran dedicats a desencarcarar el cos fent una mena de ball, en rotllana o de dos en dos (en qualsevol cas més avorrit que una sardana), mentres van ventant uns vanos enormes a l'aire. Ens quedem amb les ganes de saber si són activitats d'entreteniment d'un casal de jubilats o algun altre mena de ritual. Cony d'idioma!.
Ens comprem per fi roba d'abric per encarar la propera parada, ja a les muntanyes. En Vadó troba un anorak calent d'un vermell cridaner que li dona un aspecte a mig camí de pisteur de Font-Romeu i treballador de la brigada de la neteja (depenent de si es posa les ulleres de sol o no). Jo em compro un polar Fashion Tiaonjiao Sport que sembli que acabi de sortir de l'instuitut tenint el record de ser la més repetidora.
El comiat de Zhangye coincideix amb la primera pluja que veiem. Un autobús llitera (sleeper) ens duu en 11 hores a Lanzhou coneguda per ser una de les ciutats més contaminades del món. Durant el trajecte els de les primeres lliteres em demanen una estona els walkmans i es dediquen a passar-se'ls d'orella a orella mentre escolten en Lluís Lach (mira que son cumbas!).
De Lanzhou, sense perdre ni un segon, empalmem amb un autobús que ens du a Linxia, al sud-est de la província de Gansu.

3 comments:

Anonymous said...

Estimados viajeros,
avisados puntualmente des del consulado chino en Barcelona de las opiniones escritas en su blog, me gustaria puntualizar y dejar muy claro que en China no existe la censura sinó una vigilancia permanente sobre las perniciosas influencias foráneas que pudieran alterar el espíritu noble y decente del pueblo. Después de una urgente reunión del CDSP (Comité en Defensa de la Salut Pública)se decidió por unanimidad cancelar su blog. El comité consideró que las expresiones, comentarios y fotos podrían alterar a la població. Entre otras incorrecciones encontramos:
- Lenguaje soez
- Innecesarias refencias de tema sexual o erótico.
- Hablar con desdén de la milenaria lengua china.
- Desprecio del carácter del pueblo chino así como de su tamaño corporal.
- Crítica eurocentrista del transporte público.
- Tomar fotos en edificios públicos sin el permiso del alcalde y del jefe de policia.
- Fotografiar sin permiso a ciudadanos chinos.
- Lo peor, castigado con penas muy duras, es la burla y mofa de quien fue el Gran Timonel.
esperando haber aclarado los malentendidos de despide
WO YI, vicepresidenta de la República Popular China

Mar said...

però els que us escoltaven en llach... eren xinesos? ara que ha plegat, ara obre mercats, aquest...
per cert, aquí vam celebrar la diada amb cante jondo a la ciutadella i vam tenir el rei d'españa de visita a girona i d'inauguració a la UdG. no sé si quan tornareu això encara serà com ho recordeu o ja ens trobareu tots amb peineta i castanyoles... snif!

Anonymous said...

marta!!!!! Besos emocionados por esas tierras! Qué fotos maravillosas!
Nos vemos a tu vuelta. ¿Cuándo será?
Disculpa por no haberte llamado para el café de "despedida" Pero será mejor el del regreso. Esos monjes están fantásticos! En general todas las fotos.
Liliana