Wednesday, August 29, 2007

Kashgar

Kashgar [prov. Xinjiang] són dues ciutats en una. El casc antic i la part central està poblat bàsicament per uigurs, ètnia que recorda molt més als països de l'àsia central que no pas a la Xina. A partir d'aquest nucli s'estén cirncundant-lo una mena de todo a cien gegant que és la part xinesa. Les dues parts en prou feines es barregen, viuren de costat però són dos mons diferents per molt que el govern i els guies políticament correctes s'entestin a dir que es porten tan i tan bé.

Constatem que aquí la salut dental mereix una importància cabdal ja que a cada cantonada els dentistes paren la consulta, com si fos una botiga, amb un cartell enorme mostrant unes dents blanquíssimes, tipus somriure profident, i des del carrer estant pots contemplar al pacient estirat a la cadira dels horrors mentre el dentista li inspecciona la boca.


Mercat (uigur) dominical de bestiar

Al mercat dominical hi ha dos tipus d'animals: els autòctons i els turistes.

D'entre els turistes trobem varies categories:

Homo Alpinus: procedents de regions muntanyoses del Karakorum Highway, vestits a l'última amb roba tècnica, rellotges amb altímetre i ulleres de sol dernier crit. El grau de cremades de la cara determina l'alcada a on han arribat. Estan sans i hidratats i la carn es dura i fibrosa.

Homo Gregarius: van en ramats de 10 ó 20 unitats i tots segueixen al líders, com en un estol d'ànecs, que es situa al capdavant brandant una banderola. És una espècie de carn madura, ben engreixada tot i que una mica alta en colesterol.

Homo Freakie: sols o en parella, espècie variopinta amb exemplars de tots els gustos, en conjunt una mica atrotinats, peluts i amb panxeta.

Tots ells es caracteritzen per l'avidesa amb que cerquen capturar els instants a través d'un apèndix electrònic que, sense cap mena de pudor ni vergonya, planten al davant de la cara d'algú que consideren prou exòtic com per mereixer ser plasmat en una fotografia. S'ha de dir que ens encomanem una mica d'aquest deliri fotogràfic, tot i que procurem respectar les distàncies, demanar permís i donar les gràcies: normes elementals de la bona educació.

Entre el bestiar autòcton trobem:

Secció ovina: cabres i xais ben pentinats, amb tot el cos esquilat menys la part del cul on els hi deixen un coixinet de llana. Els compradors les examinen mirant el cul i pessigant el pellejo per veure el grau d'hidratació (com la Nela quan va al veterninari).

Secció equina: burros i cavalls.
Burros: la revisió consisteix en mirar-los la dentadura, pessigar-los la cuixa i fer-los córrer una mica.
Cavalls: engalanats de diumenge amb escallerincs i selles amb les millors teles. Un té els dret (a part de remenar-li la boca) de comprovar l'ímpetu amb que estiren dels carros.

Seccio bovina: vaques, vedells i sementals. Aquests darrers es caracteritzen pel seuy tamany, el doble que els altres. Tots plegats es caracteritzen per fer sobretot muu, muu.

[25-26 d'agost]

No comments: